jump to navigation

IV. Simbolurile si semnificatia lor: De la pictograme la monograme Noiembrie 27, 2008

Posted by Andrei Cosmin Mogos in Simbolurile si semnificatia lor.
Tags:
trackback

Simbolurile, logo-urile sau siglele sunt imagini folosite pentru a ilustra proprietatea unui obiect, cine a facut un anumit obiect sau o afiliere cu un grup.

Pot sa contina o informatie directa, dar si un mesaj subliminal.

1.Pictograme

https://i2.wp.com/farm1.static.flickr.com/6/68457700_11256e9d70.jpghttps://i0.wp.com/www.diwinetaste.com/html/dwt200503/images/Cha.gif

Aceste imagini reprezinta o idee sau un concept. Limba chineza este o limba scrisa formata din aproape 50.000 de pictograme. Pictogramele sunt utile pentru transmiterea unei informatii printr-un limbaj vizual comun care este inteles fara sa se mai tina cont de limba nativa a fiecaruia.

2.Rebus

rebus

Rebusul sunt imagini ce reprezinta un sunet vorbit. Astazi este folosit mia mult pentru amuzament, dar a fost un factor important pentru dezvoltarea alfabetului fonetic in timpul periaodei hieroglifelor egiptene.

https://i2.wp.com/www.identifont.com/samples/p22/Hieroglyphic.gif

3.Idiograme

La fel ca pictograma, o ideograma este un caracter sau un simbol ce reprezinta o idee sau un lucru fara a fi exprimat prin cuvinte. Sunt folosite de cele mai multe ori pentru anunturi, care la fel ca pictogramele, nu tin cont de limba nativa a fiecaruia.

4.Blazoane

coat of arms https://i2.wp.com/s3.amazonaws.com/estock/fspid9/13/91/41/5/everystockphoto-1391415-l.jpg porsche logo

La inceput, acestea erau simbolul locului de nastere. Erau purtate pe coif sau pe armura de zale pentru identificarea in lupta.

In timp, imaginea a migrat spre alte obiecte, dar a pastrat coiful ca parte a compozitiei. Eventual, imaginea s-a mutat de la coif si armura de zale la steaguri si argintarie.

Acum apar pe obiecte variind de la automobile pana la web site-uri, sau orice aplicatie care doreste sa sugereze un anumit status sau vita nobila.

5.Monograme

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Labarum.pngmonogram

In greceste, cuvantul inseamna „o singura linie”. In primele regatele europene , monarhii analfabeti semnau documente cu mograme proprii. Astazi, monograma unui designer poate sa confere un status deosebit unui obiect obisnuit si poate creste valoarea pretului acestuia.


Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: